LA COMEMORAREA UNUI EROU

”NENOROCIREA DIN BASARABIA”

În urmă cu un secol, la 7 ianuarie 1919, in Basarabia, pe Nistru, era ucis de bolșevici generalul Stan Poetaș, comandatul Brigăzii XVII Infanterie. Numele eroului nu a fost păstrat de manualele de istorie, ci doar de Cartea de Aur a Neamului. Nici statuia – una cum nu a mai avut vreun general român! – ce i-a fost ridicată la Soroca, la doar doi ani de la sfarsitul tragic nu s-a păstrat. O șansă de resurecție a eroului de la Topraisar, Bălăria și Mărășești a reprezentat-o ”Centenarul”… Șansa a fost însă ratată. 
O rază de lumină în neuitarea tragicului destin al generalului Poetaș o reprezintă acțiunea recentă a unor tineri din Republica Moldova, în frunte cu avocatul Rusanovschi, care au recuperat monumentul funerar al generalului din cimitirul orașului și l-au reconstituit (încă fragmentar) în curtea Muzeului de Etnografie din Soroca.
Acum, la o sută de ani, trebuie să (re)cunoaștem că România Mare, cea de la 1 Decembrie 1918, a trebuit să fie imediat aparată… Uneori cu prețul vietii, asa cum s-a intâmplat și în ianuarie 1919, pe Nistru, când a căzut chiar un general al Armatei Române. Azi – uitat!   
La vestea morții generalului Poetaș, Nicolae Iorga avea să scrie in ”Neamul Românesc” un editorial cu titlul ”Nenorocirea din Basarabia”, din care spicuim:

 ”(…) Generalul Poetaș a luptat cu o vitejie fără seamăn în Dobrogea și în lupta de pe Neajlov, ca și, pe urmă, în ceasul răsbunării noastre, la Mărășești. Oriunde era primejdie, nu îngăduia nimănui să intre în foc înaintea lui. Feciorul acesta de țăran avea în sufletul lui puteri de să înfrunte o lume întreagă.   

Îl prețuiau ofițerii și soldații lui. O faimă de legendă îl înconjura. În zilele grele din Decembre 1916, când era vorba de cine va putea opri pe dușman, răsplătindu-i răul pe care ni-l făcuse, între cele dintâi nume pe care le-am auzit rostite din gura Regelui, care-și cunoaște vitejii, a fost acela al colonelului Poetaș.(…)

Așadar, poate n-ar fi rău sa-l pomenim azi, de Sf. Ion, si pe generalul uitat, Stan Poetaș, si sa fim mai atenti cu propria noastră istorie si simbolurile ei!

DUMNEZEU SA-L IERTE PE EL, IAR EL – PE NOI, URMASII, CEI CARE N-AM FOST IN STARE SA APARAM GRANITELE ȚĂRII !

Câteva date biografice:

Născut la 5 decembrie 1870, în comuna Ulmul, jud. Brăila, Stan Poetaș (sau, uneori, Poetașu) a urmat cursurile școlii militare de ofițeri (de infanterie), fiind înălțat la gradul de sublocotenent în 1891 și repartizat comandant de pluton la Regimentul Covurlui Nr. 11. Ulterior, de-a lungul carierei militare, până la Primul Război Mondial, a comandat diferite subunități din regimentele 34 Constanța, 12 Cantemir, 23 Ialomița, 33 Tulcea ș.a. Din 1914, proaspăt avansat lt.-colonel, a fost numit comandant al R. 40 Călugăreni. Între 1902 și 1904 a urmat cursurile Școlii Superioare de Război.

La  intrarea României în război, col. Stan Poetaş comanda Brigada 17 I. în Dobrogea, unde regimentele din subordine, 40 „Călugăreni” și 9 Vânători, au participat la violentele lupte din zona Bazargic, Cobadin, Topraisar-Amzacea. Cu toată vitejia în faţa puhoiului duşman, rezistența românilor a fost înfrântă. Col. Poetaş îşi continuă însă destinul eroic în bătălia de la Neajlov-Argeş supranumită şi bătălia Bucureştilor. După ce inamicul rupe rezistenţa Carpaţilor la Jiu şi afluieşte spre est, către Capitală, iar trupele bulgare şi germane trec Dunărea, col. Poetaş se remarcă din nou, declanşând un atac violent la Bălăria unde ia 200 de prizonieri, trei tunuri grele şi numeros material de război. Bătălia Bucureştilor s-a încheiat cu retragerea trupelor române spre Moldova, inamicul având cale liberă spre Capitală, în care a intrat la 6 decembrie 1916. În vara lui 1917 vor urma alte bătălii, la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, unde  col. Stan Poetaş şi-a făcut din nou datoria. A luptat la Mărăşeşti şi Muncelu, acolo unde soldaţii români au sfinţit cu sânge una dintre cele mai mari victorii din istoria neamului.

A urmat armistiţiul şi mai apoi luptele din Basarabia contra foştilor aliaţi bolşevizaţi care făceau frecvente incursiuni peste Nistru. În această zonă (Hotin-Soroca), în 1918 a fost transferată Brigada 17 I. condusă de proaspătul general Stan Poetaş. Aici situaţia era foarte complicată, râul Nistru era îngheţat şi grupurile teroriste treceau liber în Basarabia, înarmând populaţia unor sate din această zonă. La 6-7 ianuarie 1919, bandele comuniste au trecut Nistrul în mare număr şi au atacat trupele române din zona Otaci. Trupele române au fost atacate și din spate de populaţia ruso-ucraineană răsculată. Informat că situaţia se agravează, gl Poetaş a decis să verifice personal sectorul afectat; în zona satului Călăraşovca a fost însă împuşcat din spate de bandiții bolșevici. A fost omorât şi cadavrul batjocorit.

La 10 ianuarie au fost aduse trupe suplimentare, iar ostaşii din D. 9 I. aduşi din Dobrogea au pus stăpânire pe înălţimile de pe malul Nistrului şi au blocat trecerea râului. În 11 ianuarie, „corpul mult regretatului comandant Poetaş a fost dezgropat din zăpadă, depus în sicriu şi evacuat spre Soroca”. A fost înmormântat la 14 ianuarie 1919 în cimitirul Bisericii Sf. Teodor Stratilat din Soroca.

Memoria generalului-erou avea să fie păstrată în perioada interbelică prin diferite forme, în primul rând prin ridicarea unei statui impozante la Soroca, prin acordarea denumirii ”General Poetaș” unor localități din județele Brăila, Cahul, Caliacra și Soroca, dar și unor străzi din câteva orașe ale României Mari, inclusiv în București (actuala str. Teleajen). Majoritatea acestor mărturii ale respectului posterității pentru generalul-erou au dispărut începând cu anii 1940, 1944… Nici mormântul nu i-a fost cruțat de batjocură, monumentul funerar al generalului fiind distrus. Abia în anul 2015, mai multe blocuri de marmură ale fostului însemn funerar au fost descoperite în diferite locuri din cimitir.

Textul încrustat în marmură clarifică circumstanțele morții și transmite mesajul către noile generații:

”CUVÂNT URMAŞILOR NOŞTRI. Prinos de recunoştinţă de-a pururi sfântă aducem viteazului general Stan Poetaş, fiul născut din părinţi săteni, care în lupte straşnice la Topraisar, în Dobrogea şi Mărăşeşti a făcut stâncă din pieptul său, luptând de-a valma şi în acelaşi rând cu soldaţii, iar la Călăraşovca, în ţinutul Sorocii, străjuind meleagurile bătrânului Nistru, a căzut mort, apărându-ne pe noi şi pământul nostru strămoşesc de hoardele ce veneau din răsărit şi miazănoapte ca să ne strice rânduiala şi buna înţelegere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Urmaşilor noştri lăsăm cuvânt să-i împodobească cu flori şi să-i cinstească în veci memoria acestui erou, SANTINELĂ A ROMÂNIEI LA NISTRU.”

     „MEMENTO. Generalul Stan Poetaş inspectând posturile de pază rânduite în largul Nistrului, front de răsboi, a fost atacat în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul 1919 (ianuar) între satele Calaraşovca şi Unguri de bolşevici, contra cărora s-a luptat cu arma în mână până în ultima clipă, când răpus de 4 gloanţe, dintre care unul drept în inimă, a căzut pentru patrie murind ca un erou. Mândrie Neamului şi Ţărei. SLĂVIRE MEMORIEI LUI.

La inițiativa tânărului avocat Iulian Rusanovschi și cu sprijinul unor reprezentanți ai autorităților locale monumentul a fost reconstituit și resfințit în cadrul unui ceremonial militar și religios care a avut loc la 13 martie 2018.

S T A T U I A ridicată în centrul orașului Soroca a fost însă una dintre cele mai impozante monumente de for public dedicate unui militar român (3 m statuia și 4 m postamentul!).

Comitetul de inițiativă constituit la nivel local a apelat pentru ridicarea monumentului generalului Poetaș la unul dintre cei mai talentați sculptori – George Dimitriu. Iar rezultatul a fost pe măsură, o adevărată operă de artă, inaugurată la 30 octombrie 1921.

Falnicul monument a împodobit Soroca doar din 1921 până în 1940, când Basarabia a fost evacuată ca urmare a ultimatului sovietic, ocazie cu care statuia a fost demontată și trimisă spre București, la muzeul militar. Unde i se pierde urma… și, odată cu ea, chiar amintirea tragicului personaj turnat în bronz.

În loc de încheiere:

Asociația STINDARD din București împreună cu Asociația MONUMENTUM din Chișinău și Primăria SOROCA au convenit să înceapă demersurile oficiale pentru ridicarea unei noi statui a generalului-erou STAN POETAȘ la Soroca…

Doamne-ajută !

 

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s